Hattyú


allatsprint

Dánia nemzeti madara. Európában és Ázsiában honos. Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-afrikai Köztársaság és Izland területére betelepítették. A hűség madara, mert egy életre választ párt magának.  Tollazata fehér (tisztaság, szüzesség jelképe). Vándormadár. Télen 1000 km-t is képes egy huzamban repülni. Több fajtája van. A legismertebb: az énekes hattyú, a kis hattyú, a feketenyakú hattyú, a  bütykös hattyú és a fekete hattyú.

Fekete hattyú

allatsprint

Zöld páva

allatsprint
 

Kék páva

India nemzeti madara. India, Banglades, Nepál és Sri Lanka erdeiben él. Pakisztánban, az Andamán-szigeteken, a Bahama-szigeteken, Hawaiin, Californiában, Új-Zélandon  és Ausztráliában meghonosították. Díszmadár. A hím tollazata színes (kevélység, nagyravágyás szimbóluma), a tojóé egyszínű barna. Farktollazata hosszú, legyezőszerűen szétterülő,  rengeteg pávaszem látható rajta.  Ivari kétalakúság jellemző rá, a hím nagyobb, mint a nőstény.  Az ókori görög és római mitológiában Héra/Iuno istennő attribútuma. Fajtái: kék és zöld páva. A zöld páva Kína déli részén, Mianmarban, Kambodzsában, Thaiföldön és Vietnámban fordul elő.

Képek a pávákról

allatsprint

allatsprint

allatsprint

Flamingó

allatsprint

Európa, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika, Afrika, a  Karib-szigetek és Florida déli részén elterjedt. Előfordulási helyei tengerek, folyótorkolatok, sós vízű tavak. Tollazata rózsaszínű, bíborvörös vagy  annak sötétebb vagy világosabb árnyalata. Jellegzetes színét a tápláléka (garnélarák) színe adja.  Fajtái: rózsás, karibi, chilei, andoki flamingó. A karibi flamingó a Bahama-szigetek nemzeti madara. 

allatsprint

Felhasznált irodalom:

http://www.termeszettar.hu/anyagok/hattyu/hattyu.htm

http://www.europamadarai.hu/?page_id=494

http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/1572.html

http://lexikon.katolikus.hu/P/p%C3%A1va.html

http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/1457.html

http://mek.niif.hu/03400/03408/html/1586.html

http://www.haziallat.hu/madar/disztyukok/flamingo-rozsaszin-madar/3631/