A szenvedélyes szerencsejátékos fő ismérve az egyre több  és több játék, az egyre nagyobb és nagyobb tétekben. A szerencsejáték rabja, mert újra és újra sikertelenül próbálkozik azzal, hogy abbahagyja és kiszálljon egy vesztésre álló játszmából. Nem tud nemet mondani, ezért minél több pénzt bukik. Nyugtalan, ingerlékeny, makacs, de valójában  a magánéleti problémák elől menekül, újra és újra játékasztalhoz, és nem számít neki, hogy nyereséges vagy veszteséges számára. Ha nyer rendkívül felhangolt, ha veszít éppen az ellenkező véglet figyelhető meg nála, rendkívül lehangolt, de a családja nem tud róla. Azzal ámítja saját magát és az őt körülvevő környezetet, hogy tudja uralni, de valójában már régen elvesztette a kontrollt és fogalma sincs, hogy mennyi pénzt hagy a kaszinóban. 
Hazudik a családjának, az ismerőseinek és eltitkolja előlük, hogy mennyit költ szerencsejátékra. Annyira a nyerés megszállottjává válik, hogy még bűncselekményt is hajlandó lenne elkövetni a cél érdekében,  hogy tovább játszhasson. Kockáztatja az állását, adósságot halmoz fel, pénzt kér kölcsön az ismerőseitől, a rokonaitól és minden megtakarításat szerencsejátékra költi. A szerencsejáték-függőségben szenvedő embernek minden érdeklődése a szerencsejátékra terjed ki. Nem tud szabadulni a témától, mert minden gondolatát a nyereményszerzés tölti  ki. Folyton-folyvást a nyerési esélyeit latolgatja, a nyereményeivel dicsekszik, mert kizárólag ez az egyetlen téma, ami kívül-belül felvillanyozza. Az egész  életét a szerencsejáték űzése tölti ki: erről beszél, ezzel foglalkozik, eladósodik miatta. A szerencsejáték pótcselekvés számára, mert hiányérzetet elégít ki benne, a függő ember ugyanis  „nyerni akar – bármi áron”, a nyerés reménye és esélye nyújtotta izgalomra vágyik, és ez az attitűd teljes egészében meghatározza, e nélkül ugyanis unalmasnak és céljavesztettnek érzi az életét.
A szenvedélyes szerencsejátékos viselkedésére specifikusan jellemző, hogy  gyakran egy konkrét játékfajtára specializálódik, pl.:  az online tippmixest hidegen hagyja a sorsjegy vagy a kártya nyújtotta izgalom, de kivételek mindig akadnak. A játékszenvedély elsősorban a férfiakat érinti, mert az izgalom keresése és az extrém izgatottság fokozása (kockázatkereső magatartás) az erősebb nem tagjaira jellemző. A szerencsejáték-függőség azonban  nem egyik napról a másikra alakul ki, hét év intenzív játékban töltött idő kell ahhoz, hogy a függő felismerje a játékszenvedélyét. A kutatások azt is megállapították, hogy az alacsonyabb intelligenciájú emberek hajlamosabbak a függőségre, de magasabb intelligenciájú emberekben is kialakulhat, akik mindenben rendszert látnak, és olyan összefüggéseket, esélyhalmazokat fedeznek fel, amely azt indukálja számukra, hogy nyerni tudnak a játékokon, mert előbb-utóbb megrakják a nyertes tétet, amely mindent visz.