Ha egy asztalhoz 13 ember ül, csak szerencsétlenséget eredményezhet - tartja a skandináv mitológia. Ennek alapja, hogy a Valhallában egyszer ünnepséget rendeztek, amelyre 12 istent hívtak meg, azonban váratlanul betoppant Loki (gonosz skandináv isten, a 13. isten), és váratlanul Baldr (fény) isten halálát okozta. 
A 13-as számtól való rettegés azonban  több ősi kultúrában is fellelhető.
Az ókori Rómában a halál és a rombolás előjelének számított. 
A keresztény vallás szerint a péntek 13-a szerencsétlen nap, két okból kifolyólag, egyrészt mert ezen a napon feszítették keresztre Jézus Krisztust, másrészt az utolsó vacsorán 13-man ültek az asztalnál - Jézus és a 12 apostol - köztük Júdás, aki elárulta őt. 
Péntek 13-a eredete: 1307. október 13-án adott ki tömeges letartóztatási parancsot IV. (Szép) Fülöp (francia király) a templomos lovagrend ellen, hogy rátehesse kezét a társaság mesés vagyonára, a tagokat pedig kínzókamrába záratta vagy máglyahalálra ítéltette.
- A Biblia-kutatók szerint Ádám pénteken esett kísértésbe, és Káin  is 13-án ölte meg testvérét  Ábelt.
- Péntek 13 negatív megítélése azonban a 19. század közepén terjedt el világszerte, miután egy 13 tagú baráti társaság 13. tagja, november 13-án pénteken hunyt el.
Egyéb érdekességek a 13-as számmal kapcsolatban:
- Hamurappi Törvénykönyvéből hiányzik a 13-as pont. 
- Egy évben 13-szor van telihold.
- A 13-as számot tíz ujjunkkal és két lábfejünkkel nem tudjuk magunkon megmutatni.
- A magas felhőkarcolókban, Las Vegas kaszinóiban nincs 13.-ik emelet, de a 13-as szám elhagyása jellemző még a szállodai szobaszámozásra, a repülőgépi üléssorok számozására és a tengerjáró hajók kabinszámozására is. (Nincs 13-as szoba, 13. üléssor  és 13-as kabin.)
- Forma1-ben nincs 13-as számú autó.
- A mephisi repülőtéren (Tennessee, USA), a New York állambeli Islip repülőtéren valamint Birminghamben (Alabama) nincsen 13-as számú beszállókapu.
- San Franciscóban a 12. és 14. sugárút közötti észak-déli irányú utcát Funston Avenue-nak (és nem 13. sugárútnak) hívják.
- Az amerikai légierőben soha nem volt F-13-as vadászrepülőgép.
- Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper), Charles Manson, Jeffrey Dahmer és Theodore Bundy neve 13 betűből áll.
- 1883. január 13 (péntek) este 6 óra 13 perc: Tizenhármas Klub megalapítása, a vacsora a tizenhármas szobában volt, és az asztal körül 13-man ültek.
- Thomas W. Lawson: Péntek 13 (Friday the Thirteenth) című regénye. 1907-ben jelent meg. 
- Péntek 13 horrorsorozat
- A tarotkártya 13. lapja a halál.