tvsprint

Az Oscar-díjat 1929 óta adják át, tehát a legelső díjátadó gálát 88 évvel ezelőtt rendezték meg Los Angelesben. A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében vonulnak be a vörös szőnyegen a Kodak Színházba. Az estélyen a sztárok híres divattervezők pompás ruhakölteményeit öltik magukra. Az eseményt több száz televíziós csatorna sugározza az egész világon.

Az első 15 díjátadó ünnepségeket a Hollywood Roosevelt Hotelben,  és a Biltmore szállodákban rendezték. Az első díjátadás a média jelenléte nélkül zajlott, míg a második évben olyan lelkesedés várta az ünnepséget, hogy egy egyórás élő rádióadás közvetítette az eseményt. Az első televíziós közvetítés 1953. március 19-én volt volt, a hollywoodi RKO Pantages színházból. 1966-ban  színesben vetítették. 1969-re pedig több mint 200 országban közvetítették élőben a ceremóniát.

Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. A szoborból 12 példányt készített. A munkáját ötszáz dollárral honorálták. A szobor neve 1931-ben született meg. Egy anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa a legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát, és nézegetés közben megállapította, hogy a szobor nagyon hasonlít a nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re. Évente 50 szobrot készítenek. A szobor tömege 3,856 kg, magassága 34,3 cm. Előállítási ára 500 dollár.

Az Akadémia becslései szerint évente mintegy 1 milliárdan kísérik figyelemmel az eseményt. Az Akadémia éves költségvetését teljes egészében az esemény reklámbevételei adják. A ceremóniát 1976-ig az NBC később az ABC közvetítette. Az Oscar-gála az egyetlen díjkiosztó, amit élőben közvetítenek az USA teljes területén, keleten élőben adják, nyugaton pedig 3 órával késleltetve.

Az Oscar-díjra jelölés kritériuma, hogy a jelölendő filmnek a megelőző naptári év valamelyik napján kell forgalomba kerülnie Los Angelesben. A filmnek el kell érnie a 40 perces („feature-length”) hosszúságot. A filmnek hozzáférhetőnek kell lennie 35 mm-es vagy 70 mm-es  filmen vagy egy 24/48 fps-es progressive scan digitális filmen legalább 1280×720 pixel felbontásban.

1929-ben az első Oscar-gála egy ünnepi vacsora keretében rendezték meg a Hollywood Roosevelt Hotelben. 1930-tól 1943-ig az eseményt váltakozva két helyszínen tartották: az Ambassador Hotelben a Wilshire Boulevard-on, és a Biltmore Hotelben Los Angeles belvárosában. 1944-től 1946-ig a Grauman's Chinese Theatre, majd 1947-től 1948-ig a Shrine Auditorium szolgált a díjátadó gála helyszínéül. A 21. Oscar-gálát 1949-ben Hollywoodban, a Melrose Avenue-n található Academy Awards Theatre-ben tartották, amely a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia központja is. 1950-től 1960-ig a hollywood-i Pantages Theatre-ben adták át a díjakat. A gála 1961-ben a california-i Santa Monica Civic Auditorium-ba költözött. 1969-ben az akadémia a gálát Los Angeles-be helyezte vissza,  a Dorothy Chandler Pavilion-ba, ami a Los Angeles County Music Center-ben található. 2002-től a Kodak Színház (napjainkban Dolby Színház) az esemény helyszíne.